Astrologija - Zoran Petrović Šumadinac

Šta je astrologija i kako nam ona može pomoći Astrologija je priznata grana nauke koja proučava planete i kosmička sazvežđa i samim tim pripomaže nama na životnim putevima. Putem astrologije i kosmiške karme možemo mnogo toga negativnog izbeći u životu ali i da sebi privučemo jako puno pozitivnih kako stvari tako i dešavanja.

Reč, dve o astrologiji.

Takozvana zapadna astrologija je nastala u Persiji pre nekoliko hiljada godina, ali se zapravo ne zna tačno vreme nastanka. Persijanci su poznavali i spominjali sve planete osim Urana, Neptuna i Plutona koji su otkriveni u poslednjih 150 godina.

Npr. Venera se u Persiji nazivala Ištar, boginja lepote i ljubavi. Stari Grci su preuzeli od Persijanaca saznanja o astrologji i poznato je da je Ptolomej proučavao astrologiju, docnije se preko Rimskog carstva proširila u zapadnu Evropu. U vreme inkvizicije je bila zabranjena, tako da zapravo od tog perioda počinje da se povremeno spominje u negativnom kontekstu, ali je taj negativan kontekst predrasuda, ravan shvatanju da crna mačka donosi nesreću ili da žene na brodu takođe donosi nesreću.

Paralelno sa tzv. klasičnom ili zapadnom astrologijom, ova drevna nauka tj. veština se razvijala u Indiji, Tibetu, Kini, Japanu. Iako se indijska astrologija razlikuje od kineske i japanske i jedna i druga povezuju astrologiju sa medicinom, tako da se nezavisno od jedne do druge civilizacije razvijala kao sastavni deo medicine i njome su se bavili vračevi, tj. iscelitelji, tj. najučeniji ljudi svog vremena. U svim civilizacijama, dugo, sve do početka dvadesetog veka, koristila isključivo za potrebe vladara, tako da su astrolozi bili “krivi” ili “zaslužni” za uspon ili pad kraljeva, donastija i sudbine vladara. Mnogi su zbog loših proricanja ( manje se spominje nespremnost vladara da slede njihove savete) završili na giljotini a mnogi jer su bili spremni da kažu ono što zaista misli ili predviđaju da će se dogoditil.Sve do šezdesetih godina se astrologija relativno retko spominjala u štampi, ali već tada počinje njen značajan uspon zahvaljujući američkim astrolozima koji su predvideli ubistvo predsednika Džona Kenedija u Dalasu. Od tada je počela da se populariše i u zavisnosti od časopisa da se plasira, kao nauka ili zabavno štivo. Najbolje je imati što je moguće veće znanje iz svih oblasti astrolgije, tj i o kineskoj podjednako kao i o zapdanoj astrologiji, naročito o indijskoj. Indijska i klasična zapadna su mnogo sličnije, jer se uzima u obzir kretanje planeta unutar Sunčevog sistema, s tim što je akcent na sanzi i utciju Meseca a ne Sunca kao što je to u zapadnoj ( pozicija Sunca određuje u kom smo znaku rođeni) i ne uzima u obzir pozicije Urana, Neptuna i Plutona. Kinesna astrologija bazira na sasvim drugačijim principima koji su implementirani u njihovu medicinu i filozofiju i predstavljaju nerazdvojivu celinu.

ŠTA ASTROLOGIJA MOŽE

Osim klasičnog astrološkog tumačenja, u astrologiji postoji još nekoliko načina predviđanja budućih događaja. Samim praćenjem dešavanja prepoznaje se simbolika određenih planeta, i prosto praćenjem hronološkim lako se zaključuje šta će se sledeće desiti. Podjednako lako kao ono o čemu stalno pišem, da se svi dogovori sklopljeni tokom retrogradnosti planete Merkur neće realizovati, tako i druge planete imaju svoje osobine koje se ispoljavaju u vremenu i na osnovu trenutne simbolike vidi se hoće li se i na kakav način nešto desiti.Na isti način se horoskop može „pročitati“ i sa čoveka, pogledom na lice ili dlan, najčešće, mada se najbolje vidi iz cele pojave.

Na licu takođe vide se tragovi „uticaja“ planeta, i ne samo uticaja, već i događaja koji su se desili u datoj simbolici. Kroz pokret, hod, stav, gestikulaciju, čovek nam predstavlja svoj horoskop, planetarno breme koje nosi svako od nas. Lako je videti neke očigledne stvari, ali nije teško naučiti kako prepoznati uticaj planeta kroz ponašanje i probleme sa kojima se čovek susreće. Ljudsko telo je povezano sa planetarnim vladavinama, i predstavljeno je kroz svih 12 znakova. Osobine koje čoveka čine ličnošću, koje stvaraju način miščjenja, nastaju pod uticajem aspekata planeta. Isti aspekti su zaduženi za bolesti, povrede, i samim tim i formiranje spoljašnjeg izgleda.Od podznaka-ascedenta pa na dalje telo se deli u dvanaest delova, adekvatno analogiji polja i znaka. Sam podznak je analogan prvom znaku, Ovnu i nosi primarne osobine fizičkog tela, a bliže pokazuje glavu. Položaj loše planete u prvom polju detektuje se na prvi pogled. Zavisno od kostelacija u kojima je planeta, nije nemoguće da čak i planeta koja se smatra tradicionalno povoljnom štetno deluje i izazove probleme, prvenstveno zdravstvenog tipa.

Dakle ASTROLOGIJA JE DEO ČOVEČANSTVA PREKO KOJE ČOVEK MOŽE POMOĆI SEBI
NA SVIM ŽIVOTNIM POLJIMA ALI MOŽE TAKO ISTO POMOĆI I OSOBAMA OKO SEBE.JEDNOM REČJU ASTROLOGIJA JE ŽIVOT
!

Astrologija - Zoran Petrović Šumadinac

Pišite mi, zajedno ćemo doći do rešenja!

Ime:

E-mail adresa:

Poruka: